top of page

Érdekességek a téli ünnepkörből

Frissítve: 2021. jan. 7.



A tél az egyik leggazdagabb évszak, ünnepek terén. Ilyenkor van András nap, Luca nap, Szilveszter és persze az elmaradhatatlan Karácsony. Az adventi naptár egyre népszerűbbé válik a gyerekek körében. Sokak számára elengedhetetlen az ünnepekre készülés során a mézeskalácssütés és a Karácsony legfontosabb kelléke a karácsonyfa, de vajon mindenki tudja, hogy ezek a szép hagyományok és szimbólumok honnan erednek? Kevésbé ismert szokások az András napi gombócfőzés és a hagymakalendárium. Hogy ezek mit is képviselnek? Elmesélem.



Adventi kalendárium

Az első adventi naptárt egy német anya készítette el kisfiának 1900 körül. A kisfiú, Gerhard, türelmetlenül számlálta a napokat Karácsonyig és mindig anyukáját kérdezgette, hogy mikor jön el végre Szenteste. Édesanyja erre kitalálta, hogy egy kartonlapra feltűz 24 csokoládét. Fia minden nap megehetett egyet, és így számon tudta tartani, hogy még hány nap van hátra az ünnepig. Miután a kisfiú felnőtt, ezt a szép szokást nem felejtve vállalkozást indított, és elkezdett adventi naptárakat készíteni.

Mára már sok féle kalendáriumot készítenek a legegyszerűbbtől kezdve a legbonyolultabbig. Persze sokan boltban veszik meg, mert az egyszerűbb, vagy csupán a színes képek megragadják a gyerekek figyelmét.


András napi gombócfőzés

Ez a szokás egy nagyon elterjedt módja volt annak a jóslásnak, amivel kiderítették a hajadon lányok, hogy mi lesz a jövendőbeliük neve. A jóslás menete az volt, hogy a lányok a gombócokba férfinevekkel ellátott cetliket tettek és megfőzték őket. Úgy tartották, hogy amilyen férfinevet tartalmazó gombóc jön fel elsőként a víz tetejére, olyan nevű férjük lesz.

Egy másik módja a férj jövendölésnek az volt, hogy ha a lány András napján (nov.30) böjtöl és este férfi ruhadarabot tesz a párnája alá, megálmodja, ki lesz a férje.




Hagymakalendárium

Luca napján vagy Szilveszterkor hagymakalendárium segítségével megjósolták az esős és száraz hónapokat, még pedig a következő képpen:

Egy nagy fej vöröshagymát négyfelé vágtak és szétszedtek ízekre. Kiválasztottak tizenkét egészséges hagymalevelet és mindegyikbe egy csipetnyi sót szórtak.

A hagymaleveleket sorban egy tányérba vagy tepsibe tették, megjegyezve, hogy melyik milyen hónapot jelöl, és feltették a kemence tetejére. Néhány órányi pihentetés után megnézték, melyik hónap hagymalevelén olvadt el a só, és úgy tartották, hogy azok lesznek az esős hónapok.



Karácsonyfa

A kereszténység kialakulása előtt már nagy jelentőséggel bírtak az örökzöld növények és fák az ókori népek számára a téli időszakban. Sokan örökzöld faágakat tettek ki otthonaik ajtajára. Úgy tartották, hogy ezek elűzik a boszorkányokat, szellemeket, gonosz lelkeket és távol tartják a betegségeket. A karácsonyfa Németországban jelent meg először a 16. században. Valószínűleg Luther Márton állított előszőr olyan fenyőt családjának, amit gyertyával díszített. Pesten Brunszvik Teréz grófnő állította fel az elsőt 1824-ben. Amerikában még a 19. században is furcsa, pogány szokásnak tartották a karácsonyfa állítását. A tengeren túlon ez a szép szokás Viktória brit királynő hatására terjedt el.





Mézeskalács

A mézeskalács eredete az ókorba nyúli vissza. Ennek elengedhetetlen alapanyagára, a mézre, az emberek az egyik legértékesebb alapanyagként tekintették, épp ezért ünnepi alkalmakkor került csak terítékre. Az első mézes sütemények római ásatások során kerültek elő, amikről kiderült, hogy az isteneknek sütötték őket. Voltak akik igazi állatok helyett állat alakú mézeskalácsokat áldoztak fel az isteneknek. A mézeskalácsot először egy 11. századi nürnbergi feljegyzésben említik önállóan. Nürnberg földrajzi adottságai miatt kiváló volt a méhészetre. Itt alakultak meg az első mézeskalács készítő műhelyek. Ezeket eleinte császárok, nagy emberek arcképei díszítettek, de később elkezdtek egyedi formákat használni. Ezeket az édességeket úgynevezett mézeskalács ütőformákkal készítettek. Ezekkel nagyon részletgazdag formákat tudtak sütni. A németeknek köszönhetően egész Európát meghódította ez a mindenki által kedvelt karácsonyi sütemény.



Meggyes Anna




források:

képek:




24 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page