top of page

Hova sodort minket a hullám?


Napjaink meghatározó eleme lett a koronavírus okozta intézkedések sorozata. Emlékeinkben ott él még a márciusi időszak, mely során többek között kijárási tilalmat, valamint most is aktuális online oktatást rendeltek el. Milyen hatással lehetett ez a diákokra? Az online oktatás milyen változással van tanulmányaikra? Van jövője ennek a tanítási rendszernek? Szívesen megválaszolom nektek.

Nézetem szerint nehezebb ez a tanítási módszer, mind a diákoknak, mind a tanároknak. Elsősorban a személyes kontaktok hiánya, valamint az a rengeteg anyag, amit most szinte egyedül kell feldolgoznunk. De szerencsére ott van a „szinte”, mivel tanáraink segítőkészek, és érzem, hogy mindent beleadnak abba, hogy együtt sikeresen átvészeljük ezt.

A diákok jegyei az esetek nagy százalékában javulnak, ennek ellenére nem biztos, hogy tudásuk egyenesen arányos ezzel a növekedéssel. A rengeteg anyag miatt sokan csak bemagolják azt, ez pedig nem túl kifizetődő hosszútávon. Valamint a tanárok sem feltétlenül tudják ellenenőrizni a dolgozatokkal a tényleges tudást, mivel az esetleges csalások nem kiküszöbölhetőek.

A megkérdezett 48 emberből 17 tartotta jobbnak a távoktatást, és 31 a tantermit, ez azt jelenti hogy 64,5%-ka tartja jobbnak a tantermi oktatást. Ebből a megfigyelésből és az emberek további véleményeiből arra jutottam, hogy a távoktatás, mint általános oktatási rendszer nem lenne működőképes.


Feltettem néhány (nem csak Kodályos) diáknak egy kérdést: Mi az, amit szívesen megváltoztatnál a távoktatásban?

Tanuló1: Kevesebb beadandó legyen, hogy több időnk legyen foglalkozni az egyes (esetlek szak) tantárgyakkal.


Tanuló2: Szerintem rengeteg feladatunk van és emellett még rengeteg óránk is a távoktatás során. Én ezen változtatnék. Kevesebb feladat és óra kellene.


Tanuló3: Hogy minden óra anyagát feltöltsék a tanárok a classroom-ba


Tanuló4: Azon változtatnék hogy az órák között több szünet legyen kb. 5-10 perccel


Tanuló5: Talán azt, hogy a tanárok sokkal elfogadóbbak legyenek a diákokkal, például a technikai problémák tekintetében.


Tanuló7: Azt jó lenne megváltoztatni, hogy ne kapjunk több leckét, mint az iskolában. Legyenek tekintettel arra, ha indokolt dolgok miatt nem tudjuk tartani a határidőket.


Tanuló8: Legyen organizáltabb.


Ezek a vélemények rengeteg tanulsággal szolgálhatnak, és előkészíthetik a felmerülő problémák hatékony megoldását.


Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy mindennek van pozitív oldala, ennek is. Rengeteg új dolgot tanultunk, mi mind: tanárok, diákok, szülők és a többiek. És ha nehéz is most, jó lesz visszagondolni ezekre az időkre. Remélem hasznos volt számodra ez a cikk és segíthettem ezzel. Sok sikert mindenkinek a továbbiakban!


Gönczy Lívia



képek: Twenty20.com, minap.hu

35 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page