top of page

Sadako és az 1000 daru


Előszó


A Japánoknak rengeteg hagyománya és története van, amit a mai napig követnek. Ezek közé tartozik az origami is, ami az ő népművészetük. A Japán kultúra több ezer évre visszanyúló mondákat foglal magába. Ezek közül az egyik így szól: aki ezer darumadarat meghajtogat annak teljesül egy kívánsága, úgymint a betegségből való felépülés vagy a hosszú élet. Egy másik történet szerint az, aki a házasság előtt hajtogatja meg az ezer darut, annak boldog és virágzó házassága lesz. A darut a becsület, a hűség és a béke jelképének tartják. A madarak egy életre választanak párt maguknak és utódaikat nagy gonddal nevelik fel, ezért is a családi érték szimbóluma.


Történet

800 évvel ezelőtt egy taoista szerzetes meditálás közben látott egy darut és egy kígyót. A két állat táncszerű küzdelme láttán létre hozta a Tai Chi nevű harcművészetet, ami a mai napig egy felkapott sport. Ezért is tartják a darut a taoista halhatatlanok szent madarának.



Sadako Sasaki

Az 1943-ban született Sadako Sasaki csupán 2 éves volt, mikor Hirosimát atombomba találat érte. A házuk 2 km-re volt a becsapódási helytől, de a kislány szerencsésen túlélte. Egészséges sportos lány lett belőle. Az álma az volt, hogy testnevelés tanár legyen belőle, de váratlanul 1955-ben, egy versenyre való gyakorlás közben összeesett. Megállapították, hogy leukémiás, foltok jelentek meg a lábán, az arcán és a füle mögött. Az orvosok egy évet jósoltak neki. Sadako legjobb barátnője Chizuko Hamamoto sokszor meglátogatta őt a kórházban, és az egyik alkalommal egy arany papírt vitt magával. Egy darut hajtogatott belőle és elmesélte beteg barátnőjének az ősi japán legendát. A lány elkezdte a hajtogatás és imádkozott, hogy az istenek teljesítsék kívánságát. Ám csak 644 db-ot tudott meghajtogatni, mert közben mély álomba merült. 12 évesen hunyt el, de barátai befejezték elkezdett munkáját. Ezt követően a sírjába helyezték a madarakat. A gyerekek aláírást gyűjtöttek, hogy létre tudjanak hozni egy emlékművet Sadako és az atomba áldozatául esett gyerekek számára. 1958-ban egy japán építész Tange Kenzó megépítette a Hirosimai Béke Parkot és múzeumot. Itt látható egy szobor, ami Sadako Sasakit ábrázolja egy arany daruval a kezében. A szobor mellett egy átlátszó doboz található, ahová világszerte emberek sokasága küldi a meghajtogatott darumadarak Sadako és a gyerekek emlékére. A szobron ezt az üzenetet olvashatjuk: “This is our cry. This is our prayer. Peace in the world.” (“Ez a mi kiáltásunk. Ez a mi imánk. Legyen béke a Földön.”) Sadako személye először japánban, majd világszerte emelkedett békeszimbólummá.



Magyarországon

Magyarországon megbecsült, ősi madárnak tartják a darut. A hűség jelképe, ezért is használták címerek díszítésére. IV. Béla XIII. századi címerén is egy darut láthatunk kővel a kezében. Azért így ábrázolták, mert a vezérmadár, ha repülés közben elalszik, akkor fölriad a kő lehúzó súlyától.


Utószó

Ha van egy régi be nem teljesült álmod, akkor hajtogasd meg az 1000 darut, és ki tudja, lehet teljesülni fog a kívánságod! Ha késztetést érzel magadban, küldj te is Sadako és az áldozatul esett gyermekek emlékére egy madarat; amennyiben pedig jobban meg szeretnéd ismerni Sadako történetét, olvasd el a Sadako and the Thousand Paper Cranes című könyvet!


Maller Zsófia






126 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page