top of page

Művészet a karanténban

Mire jó a művészet? Mi a lényege? Mit jelent neked? Persze ezt nem lehet beleszorítani egy konkrét fogalomba és azt sem lehet meghatározni pontosan kinek milyen értékekkel gyarapítja a világát. Megfoghatatlanságából fakadó varázsa mégis számtalan közös élményt és támaszt nyújt mióta világ a világ. Segít megérteni, megértetni, kizökkent, újat mutat, gyarapít. Az ember ösztönösen keresi és hozza létre a szépet, még a legnehezebb időkben is megteremti az alkalmat az alkotásra. Ez most sem/ most sincs másképp, hiszen a világ minden tájékán számtalan művészeti megmozdulás, projekt indult a karantén helyzet alatt. Ezekből a kreatív munkákból válogattam és hoztam el nektek párat.





1. Az olaszországi Street Art hullám

A vírusból adódó kijárási korlátozások hatására egyre több művész készít festményeket az utcák falaira. A hagyományos múzeumok bezárásából adódóan egy teljesen új perspektíva nyílik meg a modern alkotók előtt. A falrajzok nem csak hogy színesítik a várost, de sokszor reflektálnak az aktuális járvány helyzetre.




2. Muzsikaszó Párizs utcái fölött

Camille Thomas a francia-belga csellóművész az Institut de France tetejéről adott Ravel koncertet a francia főváros lakóinak. A 32 éves zenésznek azért esett erre a különleges színpadra a választása, hogy ezekben a nehéz időkben egy kis örömet varázsoljon a szívekbe.


3. Képregény a rizsföldeken

320 kilométerre Szöultól a helyi gyerekek és termelők különböző alakokat, képeket mintáztak a rizsföldekbe melyek teljesen más hangulatot kölcsönöznek az arra szállók örömére.







4. Otthon

A járvány ideje alatt a mozi kedvelők bánatára rengeteg forgatást töröltek, félbehagytak

és a várva várt premiereket is későbbre helyezték. Ezen felbuzdulva művész filmes stábok otthonról, telefonnal és hasonló amatőrebb eszközökkel készítettek rövidfilm sorozatot Otthon címmel a karanténos bezárt helyzetről. A mozgalomhoz számos ország csatlakozott, így különböző lencséken keresztül bepillantást nyerhetünk ki hogyan élte meg a változásokat.



5. E színház minden mennyiségben

Az utolsó megmozdulásnak egy magyar programot hoztam mely minden napra tartogat egy színházi előadást a kultúrára éhezőknek. A Színház Tv kezdeményezése óta egyre több színház csatlakozik az online térhez és ennek köszönhetően kedvünkre válogathatunk az előadások közül.

A Színház Tv oldalán vagy akár már a facebookon is kapcsolódhatunk színdarabokhoz és egy kicsit azt érezhetjük, hogy semmi nem változott.


Hortoványi Franciska

forrás: hu.euronews.com

képek: hu.euronew.com , canva

39 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page