top of page

Milyen fenyőt válasszak?

A karácsony közeledtével mindig előkerül az évszázados fenyő vita melyben elég nehéz

állást foglalni, minden érvet és ellen érvet tudva is összezavarodhat az ember. Persze erre nincsen egyértelmű válasz, mindegyik választásnak van előnye és hátulütője is akár a környezetre, akár a karácsonyi hagyományokra nézve. Ha tavaly nem kaptam volna egy kis cserepes fenyőt, valószínűleg kételyek közt próbálnám meghozni a helyes döntést, amiben most nektek próbálok meg segíteni, ha még nincsen ötletetek.


Műfenyő

Sajnos tévhitként él az emberek fejében, ha műfenyőt veszek, védem a környezetet. Ez tényleg remekül hangzik, de szerencsétlenségünkre ezek a „növények” műanyagból készülnek és az előállításuk rengeteg energiát vesz igénybe, gyártásuk során csak úgy ömlik az ózonréteget károsító anyag a levegőbe. Emellett, ha nincs az országodban karácsonyfa gyár (Magyarországon nincs) akkor több mint valószínű, hogy Kínában gyártják őket, ebből kifolyólag a szállítás is igencsak növeli a környezetszennyezés mércéjét. Becslések szerint ezek a plasztik készítmények csak akkor hozzák be természetes társaikat, hogyha 10-20 éven keresztül használják őket. Persze mint tudjuk ezek a fák sajnos nem a legminőségibb műanyagból készülnek, így 3-4 évnyi használat után általában a kukában landolnak. Nem beszélve arról, hogy legtöbbjük újrahasznosíthatatlan anyagból készül, lebomlásuk több száz évig tarthat.


Vágott Fenyő

Habár a műfával ellentétben sokkal környezet kímélőbb, ha vágott fenyőt veszünk, ahhoz, hogy ez tényleg érvényesüljön, számos szempontra oda kell figyelnünk a vásárláskor és az eltávolításánál. Fontos tudni, hogy az itthon nem őshonos faj termesztésére külön telepeket hoztak létre, ezért természetes erdők kiirtására nem kerül sor hazánkban. Zalában és Vas megyében a legjelentősebb a fakitermelés, ahol nevelésük során szén-dioxidot kötnek meg, ekképpen hozzájárulva a levegő tisztításához. Fontos tehát megbizonyosodnunk a vásárlás során arról, hogy az örökzöld honnan származik, így támogatva a hazai termelőket és a rövidebb szállításból adódó környezetvédelmi előnyöket. Mindig nagy kérdés az utána. Kidobjam, elégessem, hogyan komposztáljam? Vidéken, kert birtokában ezt a problémát sokkal könnyebb megoldani, hiszen a fa apróra vágva komposztálható. Persze a városban ez egy bonyolultabb procedúra, de szerencsére számos lerakó helyet találhatunk, ahol fogadják az elszáradt fenyőket. Ám ez is okoz némi aggályt bennem, hiszen sok esetben a fákat elégetik, ami a mennyiségből kifolyólag nem valami levegő barát.


Cserepes fenyő


Egyre nagyobb divatnak örvend a gyökeres fenyők beszerzése és ha mindent ügyesen csinálunk akkor a fent felsorolt károkozásokból mindet kivédhetjük, ráadásul pénztárca kímélő is és egy élő növény mindig remek társ körülöttünk. Mégis, ha ezt az opciót választjuk tudnunk kell, hogy nagyon sok munkával, odafigyeléssel jár egy ilyen érzékeny teremtés és persze az sem utolsó szempont, hogy egy lakásban mennyire kivitelezhető egy ilyen project. A legnagyobb kihívás ebben az esetben a gondozás, melyről érdemes a kertészetben tájékozódnunk egy hozzáértő szakembertől, mert helytelen kezelés során a fa könnyen meghalhat. Fontos szempont a metszés kérdés is hiszen nem biztos, hogy jót tesz a lakberendezésünknek egy 5 méteres fa a szoba közepén, de odafigyeléssel ez is kivitelezhető, mégis fontos tudni, hogy a kiültetés elkerülhetetlen egy idő után. Habár véleményem szerint nincs is hangulatosabb egy kertben feldíszített általunk nevelt karácsonyfánál.


Alternatív megoldások



Ha sem a kivágott, sem a műfenyővel járó káros hatásokkal nem akarsz együtt élni és a cserepes verzióra nincs lehetőséged, még mindig választhatsz valami kreatív, formabontó megoldást. A fenyőágak feldíszítése hasonlóan meghitt hangulatot tud kölcsönözni, mint a hagyományos fenyő, de a fantáziánkat szabadjára engedve készíthetünk „fát” könyvekből, papírból, égősorból, faágakból vagy akár egy régi létrából.

Hortoványi Franciska

képek: canva

16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page